Meer dan 600 vakantieparken
☰ Menu
 
 

Zwemmen met je baby. Alles wat je moet weten.

Zwemmen met je baby. Alles wat je moet weten.

Recreatief zwemmen met je baby of babyzwemmen op muziek: de eerste keer in het zwembad is een bijzondere ervaring. Voor zowel jou als je baby is het heerlijk om in het water te dobberen. Het versterkt de band tussen ouder en kind en verbetert de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Daarnaast geeft het veel afwisseling, want je baby vindt het vaak echt heel leuk om te doen. Wees voorbereid op die grappige, licht verbaasde babyblik, die je vast wel zult kennen.

Voor het eerst met je baby zwemmen

De meeste consultatiebureaus adviseren te wachten met zwemmen met je baby tot deze drie maanden oud is. Dan houden ze hun lichaam beter op temperatuur. Het gemiddelde zwembadwater is 27-28 graden, waardoor je baby afkoelt tijdens het zwemmen. Hoe lang je baby het leuk vindt om te zwemmen hangt vooral van de leeftijd af. Is je kindje een paar maanden oud, dan zijn 15 tot 20 minuten vaak al lang genoeg. Door de nieuwe ervaringen die worden opgedaan is je baby al snel moe en zal na afloop ook langer slapen dan normaal. Let er bij het zwemmen met jonge baby’s op dat ze geen blauwe lippen of handjes krijgen: een indicatie dat ze het te koud hebben. Als je kindje koorts, diarree, oorontsteking of klachten aan de luchtwegen kun je beter niet gaan zwemmen. Let ook op of je kindje last heeft van chloordampen.

Jezelf en je baby omkleden bij het zwemmen

Het is gemakkelijk om voor je naar het zwembad gaat je badkleding vast aan te trekken. Vaak is in een kleedhokje geen plaats om je baby even neer te leggen of zetten wanneer je jezelf aankleedt. Controleer of de buggy mee kan tot in het zwembad, want vaak is dit niet het geval. Moet je de buggy buiten achterlaten, zorg dan voor een slot of haal een wiel van de buggy zodat hij niet gestolen wordt. In de regel is het wel toegestaan om de Maxi-Cosy mee te nemen, wat een hoop ongemak voorkomt. In dit geval kun je de Maxi-Cosy vanaf de auto dragen en je zelfs pas in het zwembad omkleden terwijl je baby in de Maxi-Cosy zit. Soms zit er een Maxi-Cosy op de kinderwagen, waardoor je zelfs naar het zwembad zou kunnen lopen om aldaar de Maxi-Cosy van de wagen te klikken. Bovendien kun je dan ook na afloop je baby in de Maxi-Cosy leggen terwijl jij je afdroogt en aankleedt. In je eentje zwemmen met je baby is lastiger dan samen. Als je het samen doet kun je elkaar afwisselen. Het is handig om als je binnenkomt in het zwembad eerst even te kijken waar je een aankleedkussen kan vinden. Soms heb je hokjes met aankleedkussens, soms vind je aankleedkussens in een kleedkamer, maar ook vind je deze weleens bij het zwembad.

Zwemluier en/of zwembroek voor je kindje

Denk er ook aan om voldoende zwemluiers mee te nemen in de juiste maat. Meestal zijn ze verplicht en het is ook wel zo hygiënisch. Een gewone luier wordt veel te zwaar waardoor je baby zich niet vrij kan bewegen. Doe de zwemluier pas bij het zwembad aan. Hoewel deze de ontlasting en urine tegenhoudt, neemt hij geen vocht op. Je kunt er eventueel een zwempak of –broekje overheen doen, maar dat hoeft niet per se. De zwemluier gaat als een broekje aan. Na het zwemmen scheur je de zwemluier eenvoudig los en gooi je deze weg. Eventueel kun je kiezen voor wasbare zwemluiers die je wast tot je baby ze niet meer past.

Zwembad op vakantiepark Landal Stroombroek

Zwemmen met je baby

In een peuterbadje kun je je kindje op schoot nemen zodat hij of zij rustig aan het water kan wennen. Met het gezicht naar jou toe geeft dit een veilig gevoel. Lekker spetteren met de handjes op het water. Pas wel op dat je niet te hard of in het gezichtje terugspettert: hiervan kunnen kleine baby’s erg schrikken. In sommige zwembaden zijn kleine glijbanen waarvan je jouw baby af laat gaan, veilig in de armen van papa of mama. Neem zelf waterspeeltjes mee zoals badspeeltjes, piepbeestjes, een klein balletje, bakjes om te vullen met water, of rammelaars. Veel baby’s vinden het geweldig om met papa of mama in een zwemband rond te dobberen. Bekend zijn de gele varianten met een verlaagd zitje. Je kunt je baby dan ook nog in de band door de stroomversnelling laten gaan. Sommige baby’s vinden dat geweldig!

Voeden in het zwembad

Laat je baby zeker een uur voor het zwemmen niet drinken of eten, om spugen te voorkomen. Geef je borstvoeding, je kan een stil plekje opzoeken om te voeden, of een kleedkamer, of hokje. Goede tip: Zorg voor een bikini, of badpak waarbij je makkelijk 1 borst bloot kan maken. Krijgt je baby flesvoeding, neem dan een flesje mee naar het zwembad.

Met je baby naar het strand of buitenzwembad

Blijf op het strand of in het buitenzwembad zoveel mogelijk in de schaduw of onder de parasol. Gebruik ook in de schaduw zonnebrandcrème voor kinderen met factor 30. Laat je baby een zonnehoedje dragen en neem eventueel een windscherm mee voor een beschut plekje. Om uitdrogen van de huid te voorkomen kun je je baby na het zwemmen insmeren met babyolie alvorens je hem of haar aankleedt. Is je kindje toch verbrand, ga er dan direct een tijdje mee onder de lauwe douche staan om de huid te koelen. Smeer het huidje na het afdrogen goed in met aftersun crème geschikt voor baby’s. Heb je dat niet bij je, gebruik dan yoghurt of leg schijfjes komkommer op de verbrande huid. Bij blaarvorming, raadpleeg direct een arts.

Vergeet niet om foto’s te maken

1 van de grootste fouten die je kan maken als je met je baby gaat zwemmen: Vergeten om foto’s te maken. De blik van je kind als hij of zij voor het eerst in het zwembad is, is geweldig. Daarom alleen al is de eerste keer handig om met 2 volwassenen te gaan. Foto’s maken als je samen met je kindje in het water bent is namelijk niet eenvoudig.

Wat neem je mee naar het zwembad?

Ga voorbereid zwemmen met je baby met onderstaande lijst. Hier vind je alles wat je nodig kunt hebben bij een bezoek aan het zwembad.

Voor jezelf:

  • Handdoeken
  • Zwemkleding
  • Haarborstel
  • Schone kleding
  • Fototoestel of telefoon
  • Portemonnee
  • Muntjes van 50 cent, of een euro voor de kluisjes

Voor je baby:

  • Zwemluiers, eventueel zwemkleding
  • Zonnebrandcrème en aftersun crème
  • Zonnehoedje
  • Een zwemband voor baby’s
  • Handdoeken / hydrofiele luiers
  • Waterspeeltjes
  • Schone luiers en natte doekjes
  • Iets te drinken
  • Draagdoek of badjas voor voeden
  • Buggy of Maxi-Cosy
  • Babyolie of babylotion
  • Eventueel een badcapeje
  • Windscherm op het strand
  • Eventueel een speen

Is het buiten niet zo warm, zorg dan dat je je kindje warm aankleed voordat je het zwembad uitgaat.

Babyzwemles

Je kunt naast recreatief zwemmen kiezen voor lessen babyzwemmen. Door middel van spelletjes en muziek wordt je baby vertrouwd gemaakt met het water. Ondertussen leer je hoe je jouw baby goed in het water vasthoudt. Baby’s zijn nog niet bang van water en het deinen in het warme water doet hen denken aan de baarmoeder. Daardoor ontwikkelt je baby een veilig gevoel en voorkom je het creëren van zwemangst op latere leeftijd. Bij babyzwemmen gebruikt je baby de natuurlijke reflexen en geniet van de gewichtloosheid. Je kindje spettert lekker met zijn armen en benen in het water. 

Eerste keer zwemmen. Een vakantiepark is ideaal

Een vakantiepark is de ideale plek om voor het eerst met je baby te zwemmen. Vaak is het redelijk rustig in het zwembad, natuurlijk afhankelijk van het park dat je kiest. De meeste parken hebben ruime peuterbaden waar je baby samen met jou speelt en zwemt. Bij Center Parcs en op de Landal parken Het Vennenbos en De Lommerbergen kun je zelfs samen babyzwemmen. Het water is dan iets warmer. In vakantieparken van Center Parcs kun je met je kindje Vroege-Vogel-Zwemmen: het zwembad gaat speciaal voor ouders met baby’s vroeger open. Bovendien zijn er kinderstoelen en boxen. Ook een ideaal park om met je baby te zwemmen is Landal Landgoed ’t Loo. Het zwembad is hier redelijk rustig. Er is een mooi peuterbad en er zijn kleedruimten waarbij omkleden met je baby een stuk makkelijk is. Tevens vind je op dit park handige kinderbungalows, voorzien van babybadje, babybadje en veel andere extra’s.

Deze website gebruikt cookies, meer info