Meer dan 600 vakantieparken
☰ Menu
 
 

De 15 leukste bezienswaardigheden in Drenthe

De 15 leukste bezienswaardigheden in Drenthe

Drenthe is een provincie met veel natuur, cultuur en historie: van hunebed tot museumdorp. Ga cultuur snuiven, maak een wandeling in de natuur, of doe een attractiepark aan met het hele gezin. We stellen graag een top 15 met de beste bezienswaardigheden van Drenthe voor je samen, waar je meteen de leukste dingen uitkiest. Keuze genoeg! Een ding is zeker: in deze provincie zul je je nooit vervelen.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Deze dierentuin die vroeger Dierenpark Emmen werd genoemd is opgesplitst in drie leefgebieden. In de Jungola leven oerwouddieren zoals olifanten, de koningspython, vleerhonden en apen in alle soorten en maten. Vaar in een boot over de Rimbula River of klauter over de Jungle Trail. In de Serenga vind je leeuwen, struisvogels, giraffen en andere safaridieren en rijd je mee met de Serenga Safari. In Nortica leven pooldieren zoals pinguïns, pelsrobben, zeeleeuwen en ijsberen. Maak een testvlucht in 4D met het vliegtuig Arctic 1 en help de onderzoekers in het Poolstation.

Plopsa Indoor Coevorden

Attractiepark Plopsa Indoor Coevorden heeft een binnen- en buitengedeelte met attracties voor jonge kinderen. De Bumbamolen en Bumba Speeltuin zijn er voor de allerkleinsten, terwijl de Vuurtoren en Vliegende Fietsen spannend zijn voor de wat grotere kinderen. Dagelijks worden er shows gehouden met de favoriete Studio 100 figuren van je kind.

TT-Circuit Assen

Het indrukwekkende TT-Circuit in Assen moet je een keer zelf gezien hebben. Naast de TT van Assen en speciale dagen als de TT Experience Day en het WK Superbike kun je ook op andere dagen van het jaar evenementen op het TT-Circuit in Assen bezoeken. Er is op het circuit bijna elke dag wel iets te doen. Er worden rondleidingen gehouden en tijdens de speciale Trackdays kun je zelf een rondje over het asfalt rijden.

Hunebedcentrum

In het Hunebedcentrum bekijk je oude hunebedden en kom je in aanraking met hunebedbouwers. Het museum heeft een buitenterrein met een Steentijdhuis, Oertuin en Keientuin en binnen vind je een kenniscentrum en het museum zelf. Kinderen maken hier een tijdreis van de ijstijd via de steentijd naar het heden waarin archeologen de hunebedden onderzoeken.

Kabouterland

Ideaal voor een bezoekje met kleine kinderen. Overal in het park staan kabouters die je wijzen op dieren zoals otters, dassen, stokstaartjes, penseelaapjes en een tamme eekhoorn. Een aantal dieren mag geaaid worden. Over Kabouterland verspreid liggen een aantal speeltuinen waar lekker geklauterd kan worden.

Drents Museum

Het Drents Museum stelt zijn vaste collectie tentoon in het historische park te midden van Assen. Voor overige exposities is een nieuwe ondergrondse hal gebouwd. Kinderen kunnen tijdens een interactieve tour het grootste poppenhuis van Nederland bekijken. Na het bezichtigen van de indrukwekkende kunststukken strijk je neer voor een koffie in het sfeervolle café van het museum.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Dit herinneringscentrum voert je mee terug naar een indrukwekkend stuk geschiedenis. Vanaf 1942 vertrokken 93 treinen vanuit het kamp naar Auschwitz, Sobibor, Theresientadt en Bergen-Belsen. Het voormalige kamp wordt na een korte busreis bezichtigd. Aan de hand van tentoonstellingen worden gebeurtenissen uit het verleden toegelicht. Voor kinderen is er een routeboekje met opdrachten.

Openluchtmuseum Veenpark

Het Veenpark in Barger-Compascuum bij Emmen doet vergane tijden herleven. Maak een boottocht door het park, bezoek het orgelmuseum, of bekijk een demonstratie turfsteken. Kijk binnen in de oude huisjes met de inrichting van vroeger. Over het terrein gaat een oud stoomtreintje. Kenmerken voor de regio Zuid-oost Drenthe is de veenhistorie. Een bezoek aan het Veenpark zorgt dat je echt iets te weten komt over de Drentse cultuur.

Landgoed Mensinge

Bezoek deze oude en oorspronkelijk ingerichte havezate met een museum in Roden. Rondom de havezate kun je heerlijk wandelen over het groene landgoed met eigen bos. Bij Cuisinerie Mensinge kun je een maaltijd nuttigen of iets drinken. In het museum wordt onder andere een uitgebreide collectie porselein tentoongesteld.

Drouwenerzand

Attractiepark Drouwenerzand heeft tal van attracties voor kinderen vanaf 3 jaar. Maak een spannende rit in familieachtbaan Spinning Coaster, draai mee in de Twister, vaar in de piratenboot of ga over de kop in de Para Jump. Een van de gemakken van dit park is dat eten en drinken zijn inbegrepen in de entreeprijs. Frites, ijs, soep en belegde broodjes vliegen over de toonbank. Naast een attractiepark beschikt Drouwenerzand overigens ook over een vakantiepark.

Molenmuseum de Wachter in Zuidlaren

Een oude molen, hier worden lijnzaad en diverse kruiden gemalen. In het molenmeseum kom je meerdere ambachten tegen zoals een smederij en houtzagerij. Koop er een brood dat op ambachtelijke wijze is gebakken, of eet er met het hele gezin pannenkoeken.

Nationaal Park Dwingelderveld

In Nationaal Park Dwingelderveld kun je uren wandelen door de bossen, stuifzand en glooiende heidevelden. Vanuit het bezoekerscentrum kunnen leerzame wandeltochten worden gemaakt. Kinderen ravotten in het speelbos en ontdekken het wilgenhuttendorp en de natuurspeelplaats.

Van Gogh Huis

In dit het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam heeft Vincent van Gogh in 1883 gewoond en gewerkt. Bekijk de slaap- en werkkamer van van Gogh, een brieffragment in zijn handschrift en een korte film over zijn werk en het Drentse landschap. Op de zolder van het huis worden oude voorwerpen uit die tijd tentoon gesteld.

Familiepark Nienoord

Familiepark Nienoord ligt op het goed onderhouden Landgoed Nienoord in Leek. Hier maak je samen een ritje met de trein over het landgoed, bekijk je dieren in de kinderboerderij en zoek je de weg door het doolhof. Er zijn verschillende attracties zoals draaimolens, klimkastelen en springkussens. Op de tractorbaan maak je een ritje in een echte tractor. In het Zwemkasteel kun je zwemmen in het subtropisch bad met waterglijbaan en een verwarmd buitenbad.

Museumdorp Orvelte

In het historische dorp Orvelte vind je niet alleen Landal vakantiepark Overltermarke waan je je in de geschiedenis. Loop over de kinderkopjes en oude klinkers door de straten en bezichtig uitstekend onderhouden monumentale boerderijen en woningen. Ga naar de markt op de Brink en plan een bezoek tijdens Lammetjesdag of het Wolffestival. Heel bijzonder is dierentuin Zoo Bizar die zich in een Saksische boerderij in het dorp bevindt. Hier zijn kleine al dan niet exotische dieren te bewonderen.

Verblijf in een vakantiepark in Drenthe

Veel vakantieparken in Drenthe staan op een behoorlijk hoog niveau. Sterker nog. Het meest luxe vakantieresort van Nederland, Hof van Saksen vind je deze provincie. Naast dit luxe park vind je in Drenthe ook nog een flink aantal andere vakantieparken. De leukste parken als je met kinderen op vakantie gaat zijn: Landal AelderholtLandal Het Land van Bartje en Center Parcs De Huttenheugte. Daarnaast vind je in deze provincie nog tal van andere parken die ook behoorlijk wat te bieden hebben voor kinderen. Op zoek naar rust? Ook dan heeft Drenthe je als vakantieprovincie erg veel te bieden. Er zijn flink wat parken die zich juist erg op de omgeving richten.

Deze website gebruikt cookies, meer info