Meer dan 600 vakantieparken
☰ Menu
 
 

Landal GreenParks gaat voor duurzaamheid

Landal GreenParks gaat voor duurzaamheid

Wie aan Landal denkt, denkt aan natuurrijke parken op de meest mooie locaties. En die link met de natuur is er een die belangrijk voor ze is. Landal doet er dan ook alles aan zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Dit zie je terug in de manier waarop de parken gebouwd en beheerd worden, maar ook achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een duurzame manier van ondernemen. Landal GreenParks won daarom zowel in 2018 als in 2019 de prijs van het meest duurzame reismerk van Nederland. En daar zijn ze trots op.

De missie van Landal: onvergetelijke vakanties met een positieve impact

De missie van Landal is om vakantie aan te bieden met een positieve impact, door ervoor te zorgen dat ze in 2030 volledig klimaatneutraal zullen ondernemen, maar vooral door een positieve bijdrage aan de natuur, de regio en het geluk van mensen. De stappen die hiervoor nodig zijn, worden in volle vaart gezet. Landal wil graag een positieve bijdrage leveren door hun negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk te verlagen. Dit doen ze onder andere door te kiezen voor 100% duurzame energie uit windmolens, waarbij het gebruik van gas waar mogelijk wordt gemeden. Daarnaast voorzien ze steeds meer centrale gebouwen en enkele accommodaties van zonnepanelen, zodat ze minstens 20% van de energie die ze nodig hebben zelf kunnen opwekken. Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen is zelfs het eerste park in Nederland dat in staat is om zelf duurzame stroom op te wekken én op te slaan.

Recyclen, besparen en milieuvriendelijke oplossingen

Bij Landal zoeken ze overal de beste en meest milieuvriendelijk oplossing voor. Zo zorgen ze ervoor dat alle kranen op de parken waterbesparend zijn. Dat meer dan de helft van de voertuigen die ze gebruiken elektrisch zijn. Dat het gebruik van plastic tasjes wordt vermeden. En dat ze gebruikmaken van recyclebare meubels van duurzaam hout. Op de parken wordt getest met waterloze urinoirs. De zwembaden op de parken worden steeds vaker schoongehouden door middel van zout-elektrolyse in plaats van chloor. Daarnaast bestrijden ze het onkruid met gifvrije middelen.

Ondernemen met respect voor de natuur

Waar het vaak zo is dat dieren en planten moeten wijken voor de mens, is dat bij Landal zeker niet het geval. In tegendeel: Landal doet er alles aan om de flora en fauna in en om hun parken te ondersteunen. Dit zie je onder andere terug in de bijenkasten die je op steeds meer parken terugvindt. Ook wordt er rekening gehouden met vogels en vleermuizen, en wordt er waar nodig gezorgd voor alternatieve nestelplaatsen. Op de parken zul je daarnaast insectenhotels en vlindertuinen tegenkomen. En het groenbeheer zal ervoor zorgen dat elk park voorzien is van een rijke diversiteit aan inheemse planten en bomen.

Nieuwe energieneutrale bungalows en renovatie van oude accommodaties

Bij het bouwen van nieuwe bungalows en het renoveren van de oudere accommodaties, doet Landal er alles aan om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Dit zie je terug in de nieuwe energieneutrale accommodaties die Landal heeft gebouwd op Landal Mont Royal. Deze bungalows zijn voorzien van zonnepanelen en worden volledig geïsoleerd. Hierbij is gebruikgemaakt van meer dan 80% aan hergebruikte materialen uit de oude bungalows. Daarnaast zijn de bungalows voorzien van een warmtepomp, die zorgt voor warm water en warmte zonder dat daar aardgas voor nodig is. Andere manieren waarop Landal de bungalows zo duurzaam mogelijk heeft geprobeerd te maken, zijn:

  • De lampen in de hal, het toilet en de berging werken op een bewegingssensor. Hierdoor zullen deze lampen nooit onnodig branden.
  • De bungalows zijn voorzien van een groene knop, die ervoor zorgt dat alle apparaten die geen stroom nodig hebben, worden uitgeschakeld om onnodig energieverbruik te voorkomen.
  • De vloeren zijn deels gemaakt van gerecycled PVC, waarbij ervoor is gezorgd dat ze na gebruik 100% recyclebaar zijn.
  • De meubelen zijn gemaakt van gerecycled en duurzaam hout.
  • Alle lampen zijn Ledlampen. Deze zie je overigens ook steeds meer terug in de restaurants en algemene ruimten.
  • De keukenkraan is voorzien van een geïntegreerde warmwaterketel. Hierdoor heb je direct koud, warm en kokend water. Dit werk energie- en waterbesparend.
  • De keukens zijn voorzien van een inductie kookplaat.

Streekproducten, aangepaste milieukaarten en het voorkomen van verspilling

Een andere manier waarop Landal bijdraagt aan een beter milieu, is door te kiezen voor de verkoop van streekproducten. Dit doen ze onder andere zodat de ondernemers in omgeving baat hebben bij hun vestiging in de regio. In de restaurants kan daarnaast gekozen worden voor het duurzaam keuzemenu, waarbij glutenvrije producten een belangrijke rol spelen. Daarnaast zamelen ze eten dat over is in voor de Voedselbank. Dit doen ze om voedselverspilling tegen te gaan en een positieve maatschappelijke bijdrage te leveren. Ook wordt er op steeds meer parken voor een effectieve afvalscheiding gezorgd.

Duurzame initiatieven en investeren in de toekomst

Landal zorgt er niet alleen voor dat ze er alles aan doen om hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ze investeren ook graag in andere duurzame initiatieven. Zo doen ze al jaren mee aan Earth Hour, waarbij op veel van hun parken een uur lang het licht uitgaat. Om hun gasten niet in het donker te laten zitten, zorgen ze ervoor dat er allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd tijdens Earth Hour. Van speurtochten tot kampvuren. En van romantische diners bij kaarslicht tot een lampionoptocht. Ook plant Landal jaarlijks ergens een nieuw stuk bos of dragen ze bij aan meer diversiteit in een bosgebied.

Bij Landal vier je met een goed gevoel vakantie 

Doordat Landal er alles aan doet om ervoor te zorgen dat ze duurzaam mogelijk te werk gaan, kan de milieubewuste mens met een goed gevoel genieten van een vakantie op een van de 85 parken van deze gigant. Niet alleen is het doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te kunnen ondernemen bewonderenswaardig. Maar ook de maatschappelijke betrokkenheid van Landal is er een die uniek te noemen is. Landal is daarmee niet alleen een van de meest milieubewuste en duurzame vakantieparken, maar ook een van de meest sympathieke en maatschappelijk verantwoorde ondernemingen van Nederland.

Deze website gebruikt cookies, meer info