Meer dan 600 vakantieparken
☰ Menu
 
 

10 manieren om de Veluwse natuur te ontdekken

10 manieren om de Veluwse natuur te ontdekken

De Veluwe is 1 van de mooiste plekjes van Nederland. Dit rijkelijk beboste gebied in Gelderland biedt een echte natuurervaring vol rust, groen en verwondering. Met charmante dorpen, prachtige valleien en fraaie natuurlijke verschijnselen is een bezoek aan de Veluwe een onvergetelijke ervaring. De natuur ontdekken vanaf 1 van de vakantieparken die de Veluwe rijk is? We hebben 10 leuke manieren voor je op een rij gezet om de Veluwe te ontdekken.

Stuifzandgebieden en weelderige bossen

Op de Veluwe wordt je overrompeld door wonderschone natuur; een hoge stuwwal, een stuifzandgebied, weelderige bossen en uitgestrekte landgoederen. Dit is een ideale plek om met het hele gezin volop met en in de natuur te leven. Paardrijden, fietsen en wandelen behoren tot de opties om al dat moois te ervaren. Ontdek 10 leuke manieren om de Veluwse natuur te ontdekken.

1. Nationaal Park De Veluwezoom beleven

De Veluwezoom in Rheden is een Nationaal Park en een terecht natuurmonument. Dit is een schitterende plek om te fietsen, te mountainbiken, te wandelen, gewoon te zitten om te genieten van de natuur of per paard deze omgeving te verkennen. Hier zijn diverse excursies mogelijk de zoogdierontdektocht. De Veluwezoom is een gebied met veel bos, heide en zandverstuivingen. Ook zijn er statige landgoederen te vinden die keurig worden bijgehouden. De Posbank is een hoge berg waar tot 20 km ver kan worden gekeken. Nationaal Park Veluwezoom is een heilzame plek met een oogverblindende natuur.

2. Kroondomein Het Loo

Ter hoogte van Apeldoorn is Kroondomein Het Loo te vinden. Dit is het grootste landgoed van Nederland. Deze voormalige zomerresidentie is zeer imponerend, met haar Paleispark en Paleistuin. Sledes, stallen en tuinen van de koninklijke familie zijn hier te zien. Hier kun je heerlijk fietsen of wandelen in de Houtvesterij.

3. De Kastelenroute

Er zijn vele landhuizen en kastelen te vinden op de Veluwe. Maak kennis met de kunst en levenswijze van vroeger. Landgoed Oldenaller, Kasteel Middachten en De Vanenburg zijn schitterende kastelen die in de bossen liggen. Zo is Kasteel Cannenburch een kasteel in een historische omgeving met een oud parkbos. Langs de weilanden fietsend kan ook Kasteel Doorwerth bezocht worden. Dit kasteel is al meer dan 7 eeuwen oud. Meubels, porselein en nog veel meer is te zien in Kasteel Rosendael. Al deze kastelen staan in een zeer fraaie natuurlijke setting.

4. Kinderboerderij De Koperen Ezel

Terwijl volwassenen volledig in de watten worden gelegd in één van de vele wellnessfaciliteiten die de Veluwe rijk is, gaan de kinderen plezier beleven aan de Koperen Ezel. Dit is een kinderboerderij met ezels, cavia's, schildpadden, kangaroe's en nog veel meer. Ook kun je er klimmen, springen op springkussens, duiken in de ballenbak en skelteren op de baan. Je kunt ook kalfjes voeren, een huifkartocht door de omgeving maken en meedoen aan een natuur-picknick.

5. Breng een bezoek aan Otterlo

Één van de drie ingangen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt in Otterlo. Dit plaatsje heeft talloze bezienswaardigheden. Het beroemde Kröller-Müller museum is hier gevestigd. Prachtige moderne kunst is hier te vinden, waarbij de beeldentuin overrompeld. Ook werken van Vincent van Gogh kun je hier bezichtigen. In Otterlo ligt ook het Sint Hubertus Jachthuis. Dit is een huis van de beroemde architect Berlage, een belangrijk monument van Nederland. Otterlo heeft ook het tegelmuseum, het Rode Kruis-monument en bij de Zanding ligt een recreatieplas. Aan deze plas kun je heerlijk toeven bij goed weer. Naar hartenlust spelen en genieten van de waterpret. Ook is het mogelijk met een huifkar over de Veluwe te rijden.

6. Op safari met de boswachter

Landen als Zuid-Afrika en Brazilië mogen dan bekend staan als landen met de grote 5, maar de Veluwe doet daar niet aan onder. Ook op de Veluwe zijn de grote 5 te spotten. Wellicht niet zo groot als in Afrika, maar niet minder indrukwekkend. Samen met de boswachter is er een track te volgen die leidt tot het zien van de grote 5: de bever, de ree, het wilde zwijn, het edelhert en de zeehond. De zeehond is een echt unicum, omdat er slechts 1 zeehond ronddobbert in het Veluwemeer. De boswachter legt uit hoe het dier leeft en hoe je de sporen herkent. Op deze safari mag je op plekken komen waar bezoekers normaal niet mogen komen. Tussen de bedrijvigheid door is een korte stop met wat lekker eten dan wel nodig. Dit programma van een dagdeel is een onvergetelijke ervaring. Een wildpaspoort is na afloop bij de boswachter verkrijgbaar.

7. Leuk voor kinderen: Het Kabouterpad

De Veluwe is ook bekend om haar kabouters. In de buurt wonen er zeer veel, althans, dat denken veel mensen, omdat er overal kaboutersporen te vinden zijn. Het zijn kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen die van kleine kruiwagentjes kunnen komen en geplet gras waar mogelijk een kabouter een middagdutje gedaan heeft. Kabouters wonen in een boom of in holletjes in de grond. Ze zijn erg vriendelijk, ijverig en behulpzaam. Ook zijn ze de hele dag druk bezig. Wanneer je het kabouterpad aandoet, zul je zien waarmee. Dichtbij bezoekerscentrum Nunspeet is het kabouterpad te volgen, de routepaaltjes zijn te volgen. Met opdrachten, kralenkettingen en spellen is dit pad een heel bijzondere ervaring op de Veluwe.

8. De volle maan-wandeling

Om echte een unieke ervaring op te doen, is het mogelijk om op de Veluwe een heuse volle maan-wandeling te maken. In de stilte van de nacht zijn er toch allerlei geluiden te horen. Het lijkt alsof er juist veel dieren wakker worden. Een kundige gids loodst groepen door de heidevelden en bossen. Terwijl de volle maan aan de hemel staat, ontstaat er een mystieke sfeer op het land. Er is ontzettend veel te ontdekken in het donker. Het is een avontuurlijke reis door het groen die spannend is voor jong en oud.

9. Maak een wildspeurtocht door de mooiste plekjes

De Veluwe heeft een aantal wildobservatieplaatsen. Kundige natuurvoorlichters bieden excursies en workshops aan om gericht wild te kunnen observeren. Op een speels manier wordt de hele familie betrokken bij de wildspeurtocht. Dit is een natuurexcursie waarbij de mooiste plekken op de Veluwe worden aangedaan op zoek naar misschien wel een wild zwijn, een edelhert of een havik. Met de spannende en avontuurlijke zwerftochten over kleine paadjes en woeste bosgebieden blijft iedereen zeer alert op verdachte geluiden of snelle bewegingen. Wroetsporen of veegboompjes van dassen of reebokken zijn te ontdekken.

10. Maak een vogelspot-wandeling in het Speulderbos

Een natuurgebied als de Veluwe is zeer aantrekkelijk voor vogels. Zeer bijzondere rassen zijn dan ook hier te zien. Echter is er een speciale vogel die deze plek zijn thuis noemt. Dat is de bosuil. In het Speulderbos zijn veel bosuilen te vinden. De dieren laten zich met name 's avonds zien. Wie goed luistert kan horen waar de bosuil zit. Door dansende bomen en het sprookjesachtige bos kijken dan ineens twee ogen van het geheimzinnige dier je aan.

Nog meer Veluwse natuur ontdekken?

Wil je nog meer Veluwse natuur ontdekken? Kijk dan eens bij Staatsbosbeheer. Hier vind je nog veel meer leuke tips en achtergronden, waardoor je meer te weten komt over de rijkdom van dit schitterende stukje Nederland.