Meer dan 600 vakantieparken
☰ Menu
 
 

De leukste uitstapjes op de Veluwe met kinderen

De leukste uitstapjes op de Veluwe met kinderen

Met de kinderen vermaak je je nergens beter dan op de Veluwe. Naast de mooiste plekjes om te verblijven biedt deze streek tal van activiteiten voor jong en oud. Zoals pretparken, dierentuinen, natuur en cultuur. Van pretpark Koningin Julianatoren met spannende attracties, tot het leerzame Kröller Müller museum. Ook met een klein budget maak je mooie uitstapjes zoals een wandeling in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Onze tien tips:

Boerderijmuseum 'de Bovenstreek' Oldebroek

Hoe was het leven op de boerderij zo’n honderd jaar geleden? Je vond er een heerd, een washuis, opoe’s kamertje en een kelder met weckflessen. Op de deel stonden vroeger de koeien. Een gedeelte van de stal kun je nog zien. Er zijn wisselende exposities. Er wordt een grote collectie klederdracht voor het nageslacht bewaard. Kinderen zijn altijd welkom. Er is een speurtocht door het museum en er mag gespeeld worden in de hooiberg. Maar ook: verkleden als boer of boerin, een blotevoetenpad en spelen met bijvoorbeeld stelten of een hoepel.
Rondom de boerderij vind je de Veluwse landgeiten, schapen en oude kippenrassen. Ook is er een fraaie bijenstal.

Koningin Julianatoren

Dit overzichtelijke familiepretpark is een avontuur voor kinderen van 2 tot circa 12 jaar. Hier ontmoeten ze televisiesterren Jul & Julia in het echt. Het park heeft ruim 60 attracties zoals de waterbaan van Moby Dick en de achtbaan Jul’s Rollerskates. Het reuzenrad brengt het hele gezin tot duizelingwekkende hoogte en in het weekend geniet je van de familieshow Het Goud van het Wilde Westen. De allerkleinsten rijden hier op echte paardjes en bezoeken het schattige kabouterbos.

Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo is als dierentuin uniek in zijn soort door de verdeling van het park in de gebieden Bush, Safari, Ocean, Desert, Mangrove en Rimba. Hier loop je letterlijk door de leefgebieden van de dieren, waardoor je ze van heel dichtbij bekijkt. Niet alleen de dieren, maar ook de gewassen zijn hier uitheems. Zelfs de gerechten die worden geserveerd in de eetgelegenheden zijn themagerelateerd. Bezoek dieren zoals pinguïns, leeuwen, olifanten, tijgers, haaien, giraffen en zebra’s in hun eigen omgeving. De kinderen klimmen over de bruggen in de Bush en kruipen langs de stokstaartjes door transparante tunnels.

Klimbos Garderen

In het groene hart van de Veluwe ligt Klimbos Garderen, goed voor uren klimmen en klauteren. Volledig gezekerd leven de kinderen zich hier veilig uit. Onder andere op het grootste klimparcours van Nederland op een hoogte van maar liefst 25 meter. Let wel: ze moeten minimaal 1.20 meter groot zijn voor het klimbos. De zeven parcours van het park liggen op 5 tot 25 meter hoogte en ook de moeilijkheidsgraad varieert. Ook voor minder ervaren of ongeoefende klimmers is het een zeer geschikt klimbos. Onderweg leer je meer over het bos dankzij leerzame elementen.

Kröller Müller museum

Het Kröller Müller museum ligt in de Hoge Veluwe. Het museum heeft een beeldentuin waarin je wandelend tientallen sculpturen bezichtigt. Bovendien mogen de kinderen hier ongeremd rondrennen en in het gras liggen. Neem je eigen picknickmand mee en houd een picknick op deze unieke plaats met natuur en kunst. Naast beroemde kunstwerken zoals schilderijen van Van Gogh, zijn er ook architectonische objecten te bezichtigen. Met het museum dobbelspel en andere gratis speurspellen speuren de kinderen het hele museum af tijdens dit uitje voor het hele gezin. Voor kleuters zijn er twee prentenboeken over het museum verkrijgbaar.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

In Nationaal Park de Hoge Veluwe van 5.400 hectare maak je prachtige wandelingen met het hele gezin. Ondertussen spot je dieren als edelherten, reeën en bijzondere vogelsoorten. Een prachtig stukje Nederlandse natuur met vennen, heide en bossen om je kinderen kennis mee te laten maken. De vacht van de dieren en de bomen zoals inlandse eiken en beuken veranderen van kleur met het seizoen. Kies voor een tocht per mountainbike of een rustige wandeling in de oase van groen. Tevens maak je er gratis gebruik van de fietsen en kinderfietsen die bekendstaan als de Witte Fietsen. Voor een gegarandeerd indrukwekkende tocht huur je een GPS. Het gratis museum Meonder ligt ook in het gebied en laat je kennismaken met het ondergrondse leven.

Nationaal Museum Paleis Het Loo

Paleis het Loo ligt in het paleispark samen met de Koninklijke Houtvesterij in het Kroondomein het Loo. Als voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie doet het paleis dienst als museum. Hier zie je hoe de koninklijke familie er eeuwenlang woonde en worden wisselende collecties kunst getoond. In de stallen bekijk je de rijtuigen en auto’s van de koninklijke familie. In het paleispark met barokke tuinen en de uitgestrekte houtvesterij maak je prachtige wandelingen.

Apenheul

In Apenheul wandel je letterlijk tussen de apen. Het park herbergt 35 soorten apen waarvan een deel vrij rondloopt. Apen zoals doodshoofdaapjes springen op je schouder en nemen een kijkje in je rugzak wanneer je even niet oplet. Bij de gorilla’s bekijk je een voederpresentatie waarbij de dieren worden uitgedaagd om in beweging te komen. Kinderen leren hier hoeveel we eigenlijk op apen lijken en in de speeltoestellen doen ze zelf apenkunstjes, om vervolgens door nageaapt te worden. Ze leren tijdens dit gezinsuitje de antwoorden op vragen zoals wat apen eten en hoe zwaar een gorilla is.

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is het bestbezochte museum dat niet in Amsterdam ligt. Het museum heeft zowel een binnen- als buitenmuseum. Er worden activiteiten voor de kinderen georganiseerd zoals het voorttrekken van een sloep over het water, werken op het kindererf en reizen met de tram. Het museum voert je langs oude ambachten waarbij vragen graag door de bewoners worden beantwoord. Regelmatig zijn er speciale activiteiten waar je met het hele gezin aan kunt deelnemen.

Dolfinarium Harderwijk

In het grootste zeezoogdierenpark van Europa kom je dolfijnen, walrussen, Californische zeeleeuwen, stellerzeeleeuwen, bruinvissen, zeehonden, roggen, haaien en vissen tegen. Het park biedt diverse spetterende shows zoals de dolfijnenshow en zeehondenshow. Heb je echte dolfijnenvrienden als kinderen, boek dan een arrangement om met dolfijnen in het water te gaan. Je kind mag op de foto met de dolfijn, hem aanraken en een paar kunstjes laten doen. Je kinderen leren meer over de dieren tijdens de presentaties, diervoorstellingen en op de interactieve leerpunten in het park.

Stedentrip in Arnhem

In het bruisende Arnhem kun je leuk winkelen en lekker eten, ook met de kinderen. Daarnaast heeft de stad diverse groene stadsparken zoals Sonsbeek, Gulden Bodem en Zijpendaal. Sonsbeek heeft een leuke waterval en een werkende watermolen. Aan de Rijnkade kijk je samen met de kinderen naar voorbijvarende bootjes en Arnhem heeft zelfs een stadsstrand: Rose’s City Beach. Met strandstoelen waar je geniet van een drankje terwijl de kinderen in het zand spelen. De enorme bibliotheek van Arnhem heeft een eigen café. Buiten staan er picknicktafels bij een aardvarken van enorme omvang waar je eventueel kunt lunchen. Arnhem is bovendien de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden: tijd voor een ritje dus.